На 14-ти Януари 2009г. организирахме мащабен граждански протест на който показахме, че България е нереформирана държава с фасадна демокрация, чиито самозабравили се управници използват сила и дезинформация. За първи път гражданите ни се самоорганизира и застана срещу корупцията, политическата олигархия и бедността.

Последствията от нашите граждански прояви за първи път поставиха обществения интерес над личния.

Търпението на агнетата

За пореден път доказахме, че в България няма държавници, няма опозиция, липсват ефективни синдикати. Отново малцина млади и свободомислещи хора излязоха на площада не за да хленчат за пари, субсидии и подаяния. Ние искаме да живеем в нормална държава, в която има законност, вяра в бъдещето, в която са гарантирани гражданските права. Държава, която има народни избраници и служители, а не партийни търтеи.
Българската политическа аристокрация, задържала се десетки години начело на една уж свободна и демократична държава по всякакъв начин се опитва да смачка гражданските чисти и спонтанни прояви, но някой ден горчиво ще съжалява! Защото чрез подтискане на гражданския контрол над самозабравили се политици и формации някой ден неминуемо ще настъпи тотална промяна. И ако тази промяна постави начело радикално настроени формации и лица, то първото нещо, което ще се последва е кардинално обновление по политическите, социалните и икономическите върхове, включително и чрез погазване на закони и морални норми. Тогава мислещите се за богоизбрани и вечни управници горчиво ще съжаляват, че няма гражданско общество, което да отстоява законността и морала и да се бори за правата даже на доказани престъпници.
Протестът на 29-ти отново бе спонтанен и бе продиктуван от трагични събития. Обществото ни е болно – освен перманентна финансова криза, българския гражданин живее сред социална и морална криза, в която насилието и гаврата с човешкия живот стават ежедневие. Общество, което е разделено на касти – политическа олигархия, псевдо-икономически мутрократи и обикновени граждани. Първите две касти се самозабравиха и по всякакъв начин ограбват народа си – първо присвоиха обществените блага, разрушиха икономика, здравеопазване и образование, изкупиха медии и наложиха цензура. Сега децата на тази политико-икономическа олигархия посягат на живота на нашите приятели и колеги. Затова ние протестираме! Що за политици имаме, след като те децата си не могат да възпитат, а си въобразяват, че могат да управляват цял народ?! Може би от крадене и финансови измами нямат време дори за семейството си.
Интересни събития се случиха на площад “Народно събрание” в последната сряда на месец април:
- видяхме реставриран тоталитаризъм чрез полицейщина и грубо отношение на представителите на “реда”. Реда, който обслужва интересите на политическата олигархия, а не на гражданина, който чрез данъците издържа “милиция” и “вътрешни войски”. Бяхме грубо изтласкани от входа на “Народно събрание” и не ни бе позволено да връчим гражданска позиция до нашите “избраници”;
- малцина “сини” идеалисти, заканили се предварително да покажат как се правят протести, подведени от своите изпаднали в кома централи се опитаха безуспешно да реставрират опорочената синя идея. Интересно, защо техните депутати не излязоха пред парламента да отстояват заедно с нас демократичното право на протест и гражданска позиция. А ги поканихме! Явно рехавите “сини” редици са прекалено заети в “сапунените си политически сериали” за да се заемат с отстояване на граждански, демократични свободи. Явно партийното боричкане и интереси са над тези на гражданите свободи.
След протеста отново си дадохме сметка, че проблема не е в политиците, институциите, полицията и повсеместната корупция. Това са следствия, а не дадености. Следствия от пасивна гражданска позиция и обезверяване на българския гражданин. Всеки, който пасивно реагира на ограничаване на правата му, на безнаказани убийства и престъпления носи отговорност пред народа си, пред семейството и бъдещите поколения.
Ние не искаме нашите деца някой ден да ни попитат защо живеем в най-бедната и корумпирана държава, където убийствата, престъпленията, отвличанията са ежедневие. И какво сме направили ние за да могат децата ни да живеят нормално и достойно, както техните връстници от останалите европейски държави. За това няма да спираме да се борим!
Добрата новина е, спонтанното гражданско общество се разраства и че “жалките” хора и групи от граждани не протестират публично. След младежите от Пловдив, заедно с нас са и колегите от Варна!

4 коментара:

Анонимен каза...

"Отново малцина млади и свободомислещи хора излязоха на площада не за да хленчат за пари, субсидии и подаяния"

А за какво са излезли да хленчат тогава?

кен каза...

Хленчат анонимните мухльовци. Смелите излизат на пощада!
И се борят за бъдещето си, за това децата им да не бъдат избивани от изроди безнаказано, за това да живеем в нормална законова държава!

Всички, които търпят да живеят в смотана, корумпирана държавица сами са си виновни - да са показали, че не им харесва... НЕ СА! Псуват си тихичко СтаниШЕФ пред телевизора и се мислят за големи чалга-патриоти.

ЛЕВСКИ се е БОРИЛ за ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, защото е знаел, че някога чорбаджиите и гъзолизците може да узурпират властта и да КРАДАТ, КРАДАТ... ако няма борбен, свободомислещ народ!

НИЕ СЕ БОРИМ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, А ВИЕ?!

П.П. : Заповядвам на смотаните държавни служителчета, на които им се плаща за да опорочават граждански форуми... да СПРАТ да правят тези мерзки тъпотии, защото жалките им мизерни заплатки идват от нашите данъци и те са СЛУЖИТЕЛИ на НАРОДА, а не ПАЗИТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОЛИГАРХИЯ!

КАКТО Е КАЗАЛ ЛЕВСКИ В ПРЕДСМЪРТНОТО СИ ПИСМО - ЗА ТАКИВА ХОРА ИМА САМО ЕДНО НАКАЗАНИЕ...

Strashnikov каза...

Ami kakvo da kaja!!!Naistina samo naj-istinskite i kachesstveni hora izlizat da protestirat!!Taka narechenite studenti otdavna ne im puka kakvo se sluchva i do tqh da ubiqt nqkogo vecherta shte se pribere i shte se napie s rakiq i shte si pusne noviq hit na nqkoq ednoimenna diva!!Gledkata e jalka,dori ne e tragichna!Ama da horata gi e strah da poiskat malko po-dobro budeshte shtoto tr rabota a universiteta se e postaral da ne znaem kakvo e tova!

Dobrinova каза...

ЛЮБИМАТА ДУМА ОТ ТОТАЛИТАРИЗМА "ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ" ОТНОВО СЕ ПОЯВИ В РЕЧНИКА НА БСП
На 5 юни 2009г. бе огласена декларация, подписана от Георги Пирински, Миглена Плугчиева, Младен Червеняков и Радослав Иванов, в която се настоява за централизация на управлението на европейските средства у нас. Разбира се, в декларацията нищо не се споменава за проявената неспособност от правителството да организира доброто функциониране на настоящата система за усвояване средствата от фотдовете на ЕС. Според декларацията, причината за провалите в усвояването е, че сега действащата система е твърде децентрализирана. И най-доброто за България, според декларацията, е да се въведе нова централизирана система в тази сфера.
Изглежда правителството, начело с БСП, по-усилено е работило по детайлите на предложение за централизирана система, отколкото по усвояването и успешната работа на настоящата система.
Защо трябва да се усвоява и прилага в България някаква си децентрализирана система, когато българинът трябва да продължи да е безинициативен и парализиран от централизирани системи, управлявани от едни и същи хора, разменящи от време на време позициите си в центъра?
Паяжината, в която обществото ни беше оплетено, сега бива кърпена с утроена сила. Не трябва да го допущаме.