На 14-ти Януари 2009г. организирахме мащабен граждански протест на който показахме, че България е нереформирана държава с фасадна демокрация, чиито самозабравили се управници използват сила и дезинформация. За първи път гражданите ни се самоорганизира и застана срещу корупцията, политическата олигархия и бедността.

Последствията от нашите граждански прояви за първи път поставиха обществения интерес над личния.

Студенти срещу "бизнес"- интереси битката за Студентски град продължава

На 22.04.2009 г. в ДАГ на Столична община се проведе среща инициирана от студентски сдружения и главния архитект на София, г-н Петър Диков.

На срещата се дискутира промяната на Общия устройствен план ОУП на гр.София в частта му за Студентски град, така че да се гарантира бъдещето на Студентски град като Студентски кампус.

Представителите на СРОКСОС, както и на другите студентски организации, отстояха позицията, че промяната на ОУП на гр.София е задължителна, за да се гарантира наличието на съществуващите зелени площи в Студентски град. Едва след промяната на ОУП в полза на студентите, вече следва да се премине към изготвянето на ПУП. Наш основен аргумент са сериозните съмнения около криминалната реституция и приватизация на имоти в Студентски град. Специално създадената по наше настояване, комисия към народното събрание, която да разследва статута на собствеността, в града на младите, все още не се е произнесла със становище и не е сезирала компетентните органи. Ето защо смятаме, че не трябва да се бърза с проектите за ПУП, а напротив наложително е, кметът да издаде строителна забрана в най-кратък срок. Столична община, от своя страна, следва да сезира компетентните органи при съмнения за нарушения, в резултат от извършените или предстоящи проверки.

Студентите предложихаме свой готов проект на ОУП на гр. София, в частта му за Студентски град, който ще предоставят на г-н Диков, за което в края на февруари се подписаха хиляди наши колеги.

Заявихме и че ще поискаме необходимата ни документация от Столична община, относно статута на Студентски град. Каузата Студентски град ще бъде доведена докрай!

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво момчета и момичета, ние преподавателите ще ви помагаме с каквото можем. Крайно време беше някой да започне да отстоява бъдещето на Студентски град.

инж. Веселинов

Анонимен каза...

А с какво може да помогнете преподавателите?