На 14-ти Януари 2009г. организирахме мащабен граждански протест на който показахме, че България е нереформирана държава с фасадна демокрация, чиито самозабравили се управници използват сила и дезинформация. За първи път гражданите ни се самоорганизира и застана срещу корупцията, политическата олигархия и бедността.

Последствията от нашите граждански прояви за първи път поставиха обществения интерес над личния.

14 ЯНУАРИ 2010 - Партийното израждане на една гражданска инициатива

Едно от най-значимите събития на миналата година безспорно е гражданския протест на 14-ти януари. Това събитие бе уникално с това, че за първи път в България се прави нережисиран от политическа партия, корумпиран синдикат или бизнес-организация протест срещу политическата олигархия, нейната некадърност, наглост и престъпна безотговорност спрямо обществените интереси.

Разбира се медиите, които по-късно се разбра, че до една обслужват интересите на тази политическа върхушка многократно се опитаха да компрометират протеста, а може би наивните и бездарни журналисти, отразяващи това събитие не разбраха за какво става въпрос. Исканията били хаотични, били безсмислени, били невъзможни за реализация. Хайде бе! Над 8000 човека искаха единствената запазила комунистическите си лидери и милиционерски служби източно-европейска държава, 20 години след псевдо-прехода да започне реален демократичен преход с нови лица, нови политически лидери, с чисто минало и висок морал. Явно промитите журналистически мозъци, както и анализите и коментарите на псевдо-елита на България смятаха, че да живееш в некорумпирана държава, която не е на последно място в белия свят по благосъстояние и обществени блага е нещо абсурдно. Наистина за тях бе абсурдно това (по-скоро страшно), защото в нормална държава, където се ценят не шуробаджанашките връзки с комунистическата аристокрация, а интелекта и таланта, тези хора не биха работили като журналисти и не биха се представяли като интелигенция.
На няколко места споменаваме комунистическа върхушка (олигархия, аристокрация). Да направим уточнение, че под “комунистическа” нямаме предвид интелигентни хора, вярващи и прилагащи идеите на Маркс за социално равенство, власт на народа и т.н., а нагли, вкопчили се във властта индивиди и групировки, посочени от така наречените бивши “комунисти” и тайните служби за добри приемници на едно престъпно минало.
Да, имахме много искания и проблеми, нерешени за 20 години фалшив преход, искания, които хората вярваха, че могат да бъдат наложени от гражданското мнение, а не от фалшиви партии с общ произход и неясно финансиране.
Както отбелязахме този протест бе уникален с автентичността си, гражданската си енергия, липса на партийни страсти. На площада присъстваха симпатизанти на различни партии – сини, червени, зелени, националисти, не забелязахме само жълти представители (по това време вече бяха на изчезване) и симпатизанти на етническите партии. Те бяха предимно граждани, а организацията ни бе достатъчно добра за да елиминираме всякакви партийни настроения, освен това народа на площада би посрещнап полит-агитацията най-малкото с освирквания.

Една година по-късно… Няколко малки партии и организация, които нямаха смелост преди дори да се разпишат като организатори и да се опълчат в публичното пространство срещу властта, сега се изживяват като приемници на миналогодишното гражданско събитие. Повече от нагло е поведението на малка и неуспешна партия като “Зелените” да подмени гражданската форма на протест с партийно перчене. Толкова ли нямат уважение към гражданите и гражданската форма на демократичен контрол, че трябва да развеят партийните байряци и да се крият зад партийната структура? Разбрахме, че към тях ще се присъединят формацията на Мария Капон и вероятно сини структури. Да – фарса е абсолютен – в България даже и малките партии имат достатъчно наглост да смятат, че са над народа и могат да представляват и защитават интересите на гражданите дори и самите граждани да не са ги упълномощили за това.
Да напомня, че самите “Зелени” никога не са били сред организаторите на миналогодишните протести, а те бяха над 20 на брой. Думите са нищо, без официална аргументация. Това твърдение е аргументирано с официални документи, разрешителни и съгласувателни писма със СДВР и Община, фактури и други финансови документи, съхранявани в нашето сдружение. “Зелените” никъде в тези документи не фигурират нито като организатори, нито като съорганизатори, нито финансово са подпомогнали организацията на тези събития, въпреки щедрите обещания. В архивите на СДВР може да се провери срещу кои организации бе повдигнато съшитото с бели конци обвинение за нарушаване на обществения ред и създадени предпоставки за насилие – дали към нас или към “Зелените” (може да направите това чрез заявление по смисъла на ЗДОИ). Също така може по време на наша инициатива да позвъните на наш телефон и за няколко дни да се сдобиете с подозрително “ехо” в телефона си. Въпреки липсата на явни доказателства за официално участие на 14.01.09г., цялата предизборна кампания на “Зелените”, както и обществена тежест се крепяха на мнимото им участие в гражданските протести.
Искаме да отбележим, че съществува огромна разлика между гражданските организации като “За да остане природа в България”, “Да спасим Иракли” и други природозащитни организации спрямо партия “Зелените”, която първоначално бе обединител на тяхната гражданска енергия и обществена отговорност. Обединител, явно преследващ партийни, а не обществени цели.
Природозащитниците в България реално са първите независими граждански обединения, организирали ефективни протести и постигнали немалко успехи за опазване на околната среда и за формирането на гражданско общество в България. Те са пионери в новата история на гражданските прояви и в прилагането на съвременни средства за отстояване на гражданска позиция. При тях формирането на партийна организация с уж природозащитни функции изигра решаваща роля за демотивация и разделение. Първоначално независимите природозащитници, оказаха неоценима помощ и подкрепа за организация на протеста на 14-ти януари. След това дали поради вътрешни разногласия, дали след разочарование от “партийния” си представител, природозащитниците загубиха мотивация и гражданска енергия. Основна наша грешка бе убеждението, че “Зелените” и природозащитните граждански организации са единно цяло. Тази заблуда до голяма степен бе обусловена от присъствието в нашето сдружение на човек, на който първоначално имахме огромно доверие и който бе сред основните фигури в нашата гражданска борба. Този човек бе дългогодишен активен природо-защитник, в последствие и един от основателите на нашето сдружение. Чрез този човек, вписването му в редиците на “Зелените”, развитието на тази партия на уж обществена основа, нагледно виждаме как гражданските идеали, когато се вкарат в партийни релси се израждат и деформират. Човек преди всичко трябва да е обществено съпричастен и граждански активен, за да може да претендира за партийна легитимност. Партийната позиция трябва да се демонстрира не на площада сред изстрадали от псевдо-партии граждани, а чрез стратегии, програми, законопроекти, медийно присъствие, диспути с действащи политици и въобще партийни, а не популистки действия. На площада се излиза единствено като гражданин за изразяване на гражданска позиция, а не за демонстрация на фалшиви партийни идеали.
Безспорно, “Зелените” присъстваха на тези събития, като, че ни убеждаваха, че са само граждани и са коалиция от всички природозащитни организации. Това разбира се бе странно, тъй като се срещахме само с 5-6 представителя на тези уж съществуващи организации с многобройни последователи. Като официални и автентични организатори обаче можем да заявим, че замирането на гражданската енергия до голяма степен се дължи на твърдоглавата позиция на “зелената” партия, както и на вътрешни разногласия. След 14-ти януари, където “Зелените” не присъстваха явно, те трайно се внедриха в планирането на събитията, по-скоро в съветите и хрумките, които постоянно ни насаждаха. Опитваха се и успяваха да смекчат исканията, да ги размият, да ги насочат в удобна за политическата върхушка посока. След като си показаха истинските намерения на едно общо събрание на протестиращите формации и граждани, ние окончателно прекратихме контакти с тях. Ставаше въпрос за искане на оставка на правителството и последващи предсрочни избори. След дълги спорове и скандали, един техен лидер, изпуснал нерви заяви – “не можем да искаме предсрочни избори, защото нашата партия не е готова за тях”. Е след като вашата (не на гражданите партия), гледа своите интереси, а не на гражданите, с какво тя се различава от старата номенклатура?
Интересно е, защо сегашните политизирани формации, уж оглавяващи новия граждански протест не предприеха никакви действия на политическата сцена за защита на гражданските интереси, за изясняване на скандалните събития от 14-ти 2009-та, когато хиляди хора бяха безпричинно бити. Защо не организират диспут като партия срещу парламентарните сили, не се появят в Парламента, не внесат свои законопроекти, изменения и допълнения. Вместо това се вмъкват в редиците на гражданското общество с тесно-партийните си интереси и търсят дивиденти. А дали на протеста след 14-ти януари 2009-та, когато въпреки волята на организаторите, решиха на своя глава да представляват протестиращите и влязоха през ЗАДНАТА врата на парламента, не са получили парламентарна легитимност да представляват гражданското общество в България и чрез това да удължат “вечният преход” на една изстрадала от тарикати държава?
Нека напомним, че поне един от 20-те ни протеста през миналата година бе точно срещу навлизането в личното пространство на МВР службите, полицейския произвол, липсата на граждански контрол спрямо органите на реда.

Какво е 14-ти януари 2010-та? Политически фарс и незачитане на едно уникално за новата история на България събитие – първият граждански протест, без партийна и политическа намеса. Протест, който се оказа ТЕСТ за българското гражданско общество. Вместо това сега политически формации се опитват да правят нещо типично и банално за пост-комунистическа държава - режисирано събитие с нулева обществена тежест.

Какво цели този 14-ти януари? “Разлайване на кучетата”, отклоняване на общественото внимание от мащабните политически, икономически и социални проблеми, в които все повече затъва страната ни. И защо им е на службите да следят всички, като могат да подпомогнат такива нагласени протести, за да спестят доста ресурси и да концентрират вниманието си върху “размирните” организации и индивиди, активно участващи в граждански протести и носещи риск за управляващите. На 14.01.09г. видяхме, че органите на реда са организация за защита на управляваща върхушка от недоволния народ, а не за защита на народа от престъпността (за което уж съществуват). Показателно е, че Българската армия, която защитава суверенитета на народа е значително по-малобройна от милиционерския щат и агентите, които се занимават почти изцяло с подслушване и контрол на граждани, политици и бизнесмени.
Да, наистина евентуалното следене в Интернет е нарушаване на гражданските (европейските) и конституционните права. Но престъпниците и организираните групировки няма да си пишат мейли и да си чатят по Скайп, а ще ползват спътникова комуникация, вокодери и др. техника. Тези странни за демократична (макар и на ужким) държава действия дори и на средно-интелигентен човек е ясно, че са следствие от неприятно изненадалия политическата ни каста, протест на 14-ти януари 2009г., организиран по Интернет. Явно недоволството на гражданите е нежелателно за МВР и трябва да бъдат контролирани всички комуникационни канали. Такова бе първоначалното намерение, първо на БСП, после на новите управляващи. Едно е да искаш, друго е да можеш. Следенето в Интернет не е по-силите на много по-технологични служби, а и обектите за следене, ако не искат да има достъп до техните комуникационни канали, имат пребогат арсенал за защита. Опита за демонстрация на налагане на частичен контрол в Интернет, навлече остро негодувание от страна на обществеността. С оглед на тези обстоятелства, дори и чугунените глави, оформени по време на явния комунизъм се отказаха от следене на непроследимото, но въпреки това тази болезнена за гражданското общество тема се експлоатира за популистки и отклоняващи общественото внимание цели, както и за подмяна на гражданската представителност с партийна.

Вероятно скандалните промени в ЗЕС, ще бъдат отменени, а и защо да има закон и явна проява на тоталитарна власт, като пак ни подслушват, блокират сайтове и IP-та, бият журналисти, пишещи неудобни статии, заплашват блогъри. От друга страна, защо да се приема спорен закон и да се водят пагубни за държавния бюджет дела в Страсбург, нали този бюджет е собственост на политическата олигархия и всяко заведено дело е загубено Бентли за някой висш политик или чиновник.

Отклоняване на общественото внимание от значими проблеми, отсяване на активните общественици (опасни за политическото статукво), подмяна на гражданските представители с удобни партийни структури – това е целта на новият 14-ти януари.

Защо организаторите на 14 януари 2009г., не участват на протеста на 14 януари 2010г.? Нашата борба е срещу фалшивия политически морал и подменени обществени ценности – затова няма как да легитимираме подобна тяхна проява.

9 коментара:

Боби Сандов каза...

Бихте ли пояснили на читателите как точно вие няма да легитимирали този протест? Протеста на 14.01.2010г. не е по тема, по която и вие сте протестирали. Да, вие, 5-те човека, които останахте в тази организация, след като изгонихте останалите. Или си мислите, че имате патент върху датата 14 януари - когато е периодът на за пренарните годишни сесии на Парламента? Абсолютно излишно е да коментирам тези глупости, написани по-горе в текста, които биха предизвикали недоумението и смеха на всеки читател, но няма да се сдържа да споделя следното:
Организаторите на протеста (официално, на хартия) от 14.01.2009 г са 50 % членове на Националния съвет на ПП Зелените (Златина Станкова и Борислав Сандов). А СРОКСОС е един от двата субекта официални организатори на протеста от 14.01.2009 г.! Ако трябва да видим самите дейни лица от миналогодишните протести, то тогава процентите минават далеч над 50% в полза на Зелените. Нека си имаме поне уважението! И вземете да свършите някаква работа най-накрая, за да не почивате на стари лаври, незаслужени. Или поне кажете какво точно правихте през периода март 2009 - януари 2010 г.

кен каза...

Сандов, твои официални подписи за 14.01.09г. има в качеството на член на СРОКСОС, а не на партиен член. Като партиен член на Зелените се изяви на миналогодишните протести, влизайки през задния вход на Парламента за много часови преговори, които така и останаха в тайна от нас и обществото.
Партийните ти залитания, хамелеонско поведение и дезертиране от чисто гражданските интереси са причината да се чувстваш гузен и да се самоотлъчиш от гражданска организация. Напуснаха ни разни тарикати, като видяха, че никой не ни дава пари или че политическа кариера чрез нас няма да получат.
Напуснаха ни и истински стойностни хора, виждайки, че сме допуснали партийни структури при нас. Напуснаха ни, заради това, че наши членове, гонейки лични интереси самоволно влизаха тайно в преговори с управляващите. Но сега тези граждани сами могат да видят, че тези наши "представители" всъщност са представлявали партийни интереси.
Често се представяш за член на СРОКСОС, когато ти изнася, но това е абсолютна лъжа. Такъв пример е например слагаческото ти поведение на среща при тогавашния министър на МОМН, Фандъкова, когато се представи чрез нашата организация.
Лъжа е, че Зелени и природозащитници са едно и също нещо, нещо заради което бяхме подлъгани да приемем една неудачна политическа формация с нулев реформаторски дух като частичен съорганизатор. Истинските природозащитни организации са пример за нас за гражданско поведение и спонтанност. Те, а не партии са наши помощници на отминалите протести. Вие обаче си присвоихте и техните заслуги, демотивирайки ги за каквато и да било борба.
Протестът днес бе абсолютен провал и подмяна на гражданските ценности с партийно печене. Каква скръб е да виждаме НДСВ и ДСБ след една година на място, където хиляди хора заявиха, че нищо не става от тези партии. Защо ги легитимирахте като организации, с тях ли се коалирахте?
Прав си, че след март нямаме площадния прояви. За разлика от непрозрачното финансиране на партийните структури, ние нямаме ресурси за площадно дежурство за щяло и нещяло, най вече за инициативи тип “разлайване на кучетата”. Интересно кой днес финансира сцената, жилетките, стикерите, озвучението.

Протестът миналата година имаше предистория, започнала от убийството на Стоян Балтов. Роднини и близки на убития се обърнаха към нас, а не към Зелени, жълти и сини партийки за подкрепа и я получиха. Подкрепиха ни и студенти от Пловдив, от самия Студентски град, паралелно се организираха протести и в други градове в България. Да не се окаже сега според вас, че декември 2008-ма Зелените направиха протестите в Студентски град и шествието до Парламента през цяла София, които две събития оформиха кулминацията на 14-ти януари? Ти тогава бе с нас и имаше голям принос за успеха на тези събития, но за съжаление се оказа прекалено слаб за да запазиш гражданската си независимост и обществена позиция в последствие. Ето, че вече до толкова се самозабрави, че пишеш такива щуротии и на площада се правиш, че за първи път се виждаме. Къде изчезна патоса в речите на гражданина Боби, за да остане мрънкането на партийния член Сандов?
Фалшивото партийно перчене и празнословие е подигравка с една човешка трагедия.
Тези, изстрадали хора са катализатори на гражданските протести. Не ние, вие, партийки и всякакви политически кариеристчета.
Огорчен съм, че ти оприличаваш миналогодишните си прояви като партийна дейност на Зелените, а не като гражданин с чувство за справедливост.

Мирослав Джоканов каза...

Боби, опитваш се силно да защитиш тезата за политическото присъствието на ПП Зелените на миналогодишния протест, но всъщност боравиш с два неверни факта.
Въпросните 50%, които споменаваш са лъжа.
Прилагам два бързи аргумента без да навлизам в безсмислени дискусии.
1) Боби Сандов на 14.01 бе активен представител на СРОКСОС и навсякъде се представяше като такъв.

2) Златина беше в комитета в качеството си на представител на родителска организация, а не в качеството си на член на ПП Зелените (да не споменавам, че аз лично изобщо не съм знаел, че тя е член на партията ви).

Боби, с гореизложените ти интерпретации на случилото се преди година, не правиш нищо друго освен да покажеш, че защитата на партийните интереси на ПП Зелените за теб са нещото, което диктува до голяма степен поведението ти.

Uспех в политическото израстване.

Unknown каза...

"да не споменавам, че аз лично изобщо не съм знаел, че тя е член на партията ви"
Именно аз от самото начало не съм се афиширала по никакъв начин на протестите от миналата година защото за мен по важен бе резлтата не организацита кото представлва но тъ като вие през цлото време държахте на това да сте водещите фигри а ние останалите ви го позволихме за това и сега има обидени...Впрочем в началото дори не знаех за съществването на Зелените...Но открих във тх алтернатива...Минаване на по-горно ниво...Развите на нещата...Мен хората които тогава представлвах ме подкрепт в това ми решение...чдвам се че вие не подкрепте Боби...

Петко Ковачев каза...

Нямам идея кои сега са останали в СРОКСОС и кои не (само за Боби знам), но това не ми е интересно. По-интересно ми е откъде ви идват такива глупости, събрани в този текст. Че на някои им вее червен вятър в главите е ясно (иначе нямаше да пишете за "интелигентните последователи на Маркс", хеле като гледаме какви глупости прави "марксистът" Чавес напоследък). Пък и като се пишете "граждани" и мразите "политиците" поне не лъжете като политици.

Всички знаете, че имаше официални разговори за присъединяване на "Зелените" към протестите и знаете, че ние се съобразихме с решението да не се включваме официално. Всички знаете, че не само бяхме на площада, но се и опитахме да ви подскажем някои идеи (вкл. за охраната), които вие не приехте - защото се оказа, че всичко ви е ясно и акъл не ви трябва. Когато ви написах за абсолютно безкористното предложение за подкрепа от страна на стария стачен комитет от 1990 г. какво стана? Нищо - замълчахте и решихте, че едва ли не някой иска да ви открадне "славата". Резултатът? Тихото оттичане на протестите в нищото.

И да ви кажа нещо като участник в не знам колко си протести (студентски, екологични, граждански, политически и всякакви): Когато докарате работата до оставка на президент, на шеф на национална телевизия, до това, ЕС да наложи правилното и екологично решение за изграждане на магистрала, до това да откажете 12 световни банки да финансират атомна централа, до спирането на замърсяващи производства, до това дори милиционерите да отстъпват от милиционерските си законопроекти или до какъвто и да е друг реален резултат - тогава ще можете да претендирате, че сте влезли в историята с нещо друго, освен с един зле организиран протест, на който полицията ви надхитри с една провокация, че и наби немалко хора, заради ВАШЕТО неумение да организирате нещата и отказът ви да слушате онези, които искат да ви помогнат.

Нито гражданското общество почва от вас, нито почва на 14 януари 2009 г. Хубаво е, че ги имаше протестите миналата година, но монопол над датата нямате. Колкото по-бързо го разберете, толкова по-скоро ще чуем за нови - и дай Боже! смислени - инициативи на СРОКСОС.

Поздрави, Петко Ковачев

Анонимен каза...

Аз СЪМ природозащитник от 20 години и същевременно СЪМ член и съосновател на Зелените. На какво основание твърдите, че между природозащитниците и Зелените няма нищо общо?!?! Зелените са единственият правилен и целесъобразен политически носител на идеалите на природозащитните НПО и граждански групи. Не дебатирам, а ви съобщавам. Точка по въпроса. Никакви други мнения не може да има. Не си позволявайте да репликирате, безполезно е! Ако видя, че сте си го позволили, започвам с друг тон. От този арогантен тип хора съм, които не понасят възражения и мачкат безогледно така наречените опоненти - пиша ви го сам, за да ви спестя писането. Ха-ха-ха!

Кристина Димитрова, НС ЗЕЛЕНИТЕ каза...

С пълна подкрепа на Петковите думи, особено: "Всички знаете, че имаше официални разговори за присъединяване на "Зелените" към протестите и знаете, че ние се съобразихме с решението да не се включваме официално. Всички знаете, че не само бяхме на площада, но се и опитахме да ви подскажем някои идеи (вкл. за охраната), които вие не приехте."
и вашите собствени думи от статията: "...за да елиминираме всякакви партийни настроения..." -
само 1 от противоречията в статията!
Момченца, ПОНЕ СИ ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ПРОВАЛА НА ОГРОМНАТА ЕНЕРГИЯ И ПОТЕНЦИАЛ НА ПРОТЕСТА!
И недейте да завиждате, когато опитните хора се опитват да ви помогнат добронамерено и когато сами правят успешен протест.
Вдигнете поглед от собствените си пъпове и престанете с това махленско ергенско надборване досущ мъжко доминиране на млади самци с непреминала инициация! (Смешно е)

кен каза...

Изказвания на "Зелените" досега показват следното - абсолютно неуважение към гражданите, липса на аргументи в защита на тезата, че са направили каквато и да било гражданска инициатива. Усеща се и агресивна, неподплатена с нищо самоувереност, в стил Румяна Желева пред Европейски Парламент.
Вашия успешен протест го видяхме - пенсионери и политически изкопаеми протестират срещу следенето в Интернет, все едно правят разлика между Интернет и интернат. Този протест никой няма да го запомни с нищо, освен с разходката на Милен Велчев и Мартин Димитров пред Парламента. Това ли са ви лицата? Къде бяха гражданите? Къде бяха хилядите хора от миналата година?
И да - нормално е в нашата нереформирана държава миналата година да бият хора, явили се на автентичен граждански протест, а не на партиен митинг. Ако ще и армия професионални охранители да наемете, сценарият бе ясен и прозрачен - боят бе режисиран много по-рано. Това, ако не сте разбрали, значи сте "съ-организирали" тези протести пред телевизора, а не на площада.
Всъщност ваши хора (ако не знаете) организираха и поддържаха комуникацията с полицията и охраната. Те отлично си вършеха работата, но милиционерите им отказаха съдействие. Има видеоматериали за това, включително и излъчени по телевизия. Една истинска партия не би премълчала това, а би се изправила срещу МВР.
Има и голям парадокс в твърденията ви - според едни ваши твърдения, сте организирали почти изцяло протеста миналата година и сте в правото си да правите “втори епизод” тази година, според други ние сме го организирали, но не сме ви позволили да ни охранявате и сме отговорни за побоя над хората. С последното твърдение всъщност не се различавате с нищо от новите милиционерски политически течения, според които боят над хората е по тяхна вина, а не по вина на мобилизираните армии от полицаи и жандармеристи. Ако са ви промили мозъка пред телевизора, нищо не ви пречи да видите стотиците материали в Интернет за тези събития.
Вината не е в хората тази година, а в това, че усещат фалша.
Провала на миналогодишните протести е в следствие появата на политически формации и партийни страсти. Какво и усещането, че няма към кого да отправят исканията си, злобата си, огорчението си. Разбраха, че в България няма опозиция, няма медии, няма общественици. Ясно осъзнаха едно – за 20 години реално нищо не се е променило. Вълненията от 1989-та и 1997-ма всъщност са безсмислени събития, режисирани в угода на управляващите и бяха отдушник на критично събрала се гражданска енергия. Така, че другарите-ветерани от тези събития по-добре да осъзнаят, че са участвали в режисирани събития, а не да се перчат страдалчески и поучително.
Вместо да спорите яростно с малцината граждани проявили смела гражданска позиция, проявете партийна смелост, заради която българския данъкоплатец издържа паразитната партийна система и вземете отношения по политически въпроси с политически средства. Тогава може и да привлечете хора да гласуват за вас. С протести и намесата ви в тях, очевидно няма да го постигнете.
"Всички знаете", "Всички знаем" са типични политически празнословия за пробутване на спекулации и демагогия.
Искрено се надявам, че тезата: "ПП “Зелените” - троянския кон на партийната олигархия в гражданското общество", ще се окаже грешна. Засега обаче не виждам сериозни опровержения.

Анонимен каза...

Ам въх!
Събрали се кварталните кучета да си премерят воя от двете страни на бунището, докато вълците си хапват народно месце... ам баш тъй са праи!