На 14-ти Януари 2009г. организирахме мащабен граждански протест на който показахме, че България е нереформирана държава с фасадна демокрация, чиито самозабравили се управници използват сила и дезинформация. За първи път гражданите ни се самоорганизира и застана срещу корупцията, политическата олигархия и бедността.

Последствията от нашите граждански прояви за първи път поставиха обществения интерес над личния.

ИЗБОРИТЕ - ПОРЕДНИЯ ФАРС НА ЕДНА ПСЕВДО-ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА

Гласуването на над 60% от жителите на най-бедната и отчаяна европейска държава е меко казано абсурдно. Всеки може сам да направи статистика дали над 60% от приятелите му, семейството, колегите са си загубили времето да легитимират престъпната шайка бездарници начело на родината на корупцията.
Всеки сам може да си направи извода, че всъщност нямаше предизборна борба, ожесточени дебати, битка на платформи, концепции за управление. Цялата "мощ" на непрозрачно финансираните политически централи бе насочена към убеждаването по всякакъв начин на хората да гласуват за когото и да било. ТА НАЛИ ВСИЧКИ СА ЗАЕДНО, а ЦИК е под контрол. Важното е евро- и международните наблюдатели да видят хора да влизат в изборните секции. Демонстрация на демокрация.
Казаното по медии, изкараното от партийно обвързаните избирателно-преброителни институции няма реално как да бъде проверено от независими източници - в България няма независими медии, свободна журналистика и солидни граждански организации, които да са гарант за прозрачност.
Убедителната победа на ГЕРБ е просто невероятна след "първия тур" на изборите - тези за евро-парламента.
Оказа се, че законите на статистиката и социологията изведнъж престанаха да важат в България. Две години анализи, проучвания... които нямаха нищо общо с крайния резултат.
Уникално висока избирателна активност без демонтрирана уж от Студентите в Студентски град. Интересно как след като избирателните секции са намалени многократно от минали години, самите студенти са умишлено деполитизирани години наред, а освен това точно в избирателния период в Студентски град студенти няма - сезонна работа, почивка по родните градове, бригади в чужбина. Отново нереални събития.
Един народ с добър колективен разум би трябвало да заподозре фалша на зле режисирания спектакъл, основни слабости на който са:
- поредното преминаване уж в опозиция на дърпащата конците на всичко Партия;
- изненадващата победа на синтетична партия, която през последната година тотално срина авторитета си;
- изкарването на "неудобната" царска партия от парламента, за да не и се търси отговорност за множеството нарушения и призвояване на земи и средства. Партия, която всъщност има значителен брой симпатизанти и солидно лоби;
- заиграването с националистичното чувство на Българина, като му се втълпява омраза към етническите общности;
- вкарване на нова анти-корупционна партия, която да бъде отдушник на общественото недоволство. Партия, която незнайно откъде изкара огромни средства за реклама, а всъщност няма почти никакви симпатизанти.

9 коментара:

Анонимен каза...

и каква е поуката? нали затова скачахте пред Народното с вопли "Спрете да ядете" и разни триглави лами рисувахте?

Мирослав Джоканов каза...

Анонимен, ние 'скачахме' пред Народното Събрание, за да провокираме у хората гражданска активност и гражданско съзнание.
Многобройните протести и акции след 14.01 из цялата страна по най-различни поводи сочат, че все пак нещо сме постигнали.
Завишената избирателна активност, особено в Студентски град, където младежите тенденциозно отказваха да се ангажират с обществени теми до скоро, показва, че все пак сме накарали някаква част от населението на Република България да се замисли над социалните ни проблеми и по-важното да вземе активно участие в решението им.

Гласуването на избори е първата стъпка към социалното осъзнаване.
Но няма да се заблуждаваме - има още много път да се извърви.

Анонимен каза...

Известен, скачат само маймуните. Ако с подскоци ще провокирате-ходете в цирка и без друго това след 14ти бяха един смешни циркове.
Мисълта ми е, че има някакво противоречие-хем се тупаш, че си накарал младите да гласуват, хем в статията се реве, че точно така се било гласувало и се поставя съмнение върху активността в Студентски град. Изяснете се първо вътрешно в СРОГ ква ви е позицията, да не се чуди човек разнобои ли имате или пък не знаете какво говорите. Впрочем, някъде в нета бях мернал твоето име като участник в някаква партия. Какво стана?

Мирослав Джоканов каза...

Ще се радвам, ако ми посочиш това място, без това напоследък няма свестни комедии в 'арената' :))

кен каза...

Държавните смешници, ангажирани в интернет-контра-агитация са абсолютни клоуни - заучени фрази и прозрачни полицейски похвати.

Анонимен каза...

тия от срогоз са ДС марионетки

dimitrov566 каза...

а ти кой си анонимен

Анонимен каза...

иванов съм. и сига какво правим?

Анонимен каза...

kvi farsove, kvi pet leva. nali i vie dokarahte rezervnia otbor na BKP na vlast s maloumnite si protesti. a sega otnovo ste v opozicia. kolko udobno. i;i puk naistina ste v opozicia poneze ne ste se rabrali za vuznagrazdenieto?